01.05.2024 - Kablo Tel Dünyası Kablo-Üretim-Hammadde-Makina Teknolojileri Dergisi
Kablo Tel Dünyası

Hakan Tanış [TÜRKİYE ÜLKE MÜDÜRÜ / PAN CHEMICALS S.p.A. ITALIA]; 2020 Pandemi Dönemi Global Ekonomik Gelişmelerinin G-7 ve G-20 Ülkelerine Etkileri

Hakan Tanış [TÜRKİYE ÜLKE MÜDÜRÜ / PAN CHEMICALS S.p.A. ITALIA]; 2020 Pandemi Dönemi Global Ekonomik Gelişmelerinin G-7 ve G-20 Ülkelerine Etkileri

G-7 (Group of Seven) diye tabir ettiğimiz oluşum ilk olarak; 1975 yılında dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Valéry Giscard d’Estaing’in; Japonya, ABD, Almanya, İngiltere ve İtalya liderlerini dünyanın güncel önemli ekonomik sorunlarından biri olan petrol krizini tartışmak üzere Rambouillet/Fransa’ya davet etmesiyle ortaya çıkmıştır. Toplantı sonucunda; Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada bir araya gelerek G-7 (Group of Seven) birliğini oluşturmuşlardır; ardından gerçekleşen toplantılara Avrupa Birliği dönem başkanı’nı da davet ederek, Avrupa Birliği’ nin de G7 içerisinde temsil edilmesi sağlanmıştır, böylece; net küresel zenginliğin %64’ünün (yaklaşık 265 Trilyon Dolar) kapsandığı bir oluşum ortaya çıkmıştır.

Ayrıca G7 Zirvesi, 1998 – 2014 yılları arasında özellikle Doğal Gaz rezervlerinden dolayı Rusya’nın katılımı ile G8 olarak anılmaya başlansa da, Rusya’ nın, Kırım’ı ilhak etmesi sonucu, üyeliğinin askıya alınması ile yeniden G7 adıyla anılmaya devam etmiştir. (günümüzde G7 olarak anılmaya devam etmektedir) Bu tanıma ek olarak ise; daha çok danışma amaçlı ve daha geniş kapsamlı olmak üzere sırasıyla; G-22, G-26 ve G-33 oluşturulmuş, ancak sayı arttıkça, etkinliğin azaldığı düşünüldüğü için 1999’daki Washington Toplantısı’nda, küresel sistem için önemli ülkelerden oluşan 20’ler Grubu (G-20) resmen ilan edilmiştir. Bu yeni G-20 oluşumundaki ülkeler de; Kasım 2008 tarihinden itibaren tıpkı G-7’de olduğu gibi yılın belirli zamanlarında Devlet Başkanlığı düzeyinde toplanmaya başlamışlardır.

G20 ülkelerini; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturmaktadır. Bu oluşum; Dünya Ekonomisinin %85’ini oluştururken, Dünya Ticaretinin %80’ini gerçekleştirerek, Dünya Nüfusunun yaklaşık %65’ine direk olarak hitap etmektedir.

G20′ ye üye 19 ülkenin hepsinin milli geliri dünyada ilk 31’de yer almaktadır fakat; İspanya (Avrupa Birliği komisyonu tarafından temsil edilmektedir), İsviçre, Norveç, İran, Tayvan ve Venezuela ekonomik olarak bazı üyelerden daha büyük olmalarına rağmen G20’de bulunmamaktadırlar.

Sonuç olarak; süjeyi ekonomik olarak değerlendirecek olur isek; 2020 yılının nerede ise tamamını global pandemi süreci ile geçiren dünya ülkelerinin özellikle 2020 bazlı GSYİH verilerinde bir takım değişiklikler meydana gelmiştir. GSYİH 2009 yılından bu yana global olarak yaklaşık %55 seviyelerinde artsa da; 2020 yılı itibariyle toplamda 2019 yılına göre yaklaşık %3,5’ luk bir kayıp gerçekleştirmiştir.

(Özetle GSYİH; [GDP (Gross Domestic Product)] Gayri safi yurt içi hasıla olarak adlandırılır ve belirli bir zaman aralığında üretilen tüm nihai ürünlerin, piyasa değerindeki ekonomik ölçüsü olarak tabir edilir. Bir ulusun refahının ölçüsü olarak önemli olan GSYİH, o ülkenin ekonomisinin toplam üretimini ölçmeyi amaçlamaktadır.)

Dünya Bankası (World Bank Group) ve Uluslararası Para Fonu’ nun (IMF – International Monery Fund) 2020 Ekim ayında açıkladığı istatistiksel veriler ışığında global ekonominin pandemi sürecinden ne derece etkilendiği dünya ile paylaşılmıştır. Söz konusu rapora göre; Sadece Kuzey Afrika’ da bulunan; Mısır (%5 ile) ile Doğu Asya’ da bulunan; Çin (%3,3 ile) 2019’ a göre GSYİH tutarlarını arttırmışlardır bununla birlikte; 2019 yılından 2020 yılına oranla en çok GSYİH düşüşü yaşayan ülkeler;

İspanya (% -11,6 düşüş), İtalya (% -9,4 düşüş), Hindistan (% -9 düşüş), Meksika (% -7.7 düşüş) Fransa (% -6,6 düşüş) Birleşik Krallık (% -5,9 düşüş) ve Kanada (% -5.8 düşüş) şeklinde sıralanmaktadır, ayrıca; Endonezya (% -0,1 düşüş), Güney Kore (% – 0,5 düşüş), Polonya (% -2,2 düşüş), Rusya (% -2,8 düşüş) ve Avustralya (% -2,8 düşüş) düşüş yaşamış ülkelerdir. Türkiye’ nin verisi ise; 2.382 trilyon dolar’ lık kazanç ile (% – 3.6 düşüş) şeklinde gerçekleşmiştir. Türkiye bu GSYİH ile aktüel olarak en önemli 13. Ülke konumundadır.

Pandemi durumu, söz konusu ülkelerin bir çoğunda bulunan bir çok iş kolunu (başlıca; kültür, sinema, tiyatro, ulaşım, havayolu, otel, konaklama, otomobil, emlak, banka ve spor sektörlerini ve bu sektörlerin yakın ve uzak iş partnerlerini) fazlasıyla etkilenmiştir. Temennim; 2020 yılında dünyayı global olarak etkileyen pandemi durumunun, 2021 yılı itibiariyle, aşı ve tadavi çalışmaları sonucunda azalarak bitmesi ve ekonomi çarklarının global olarak eski hızından daha hızlı bir şekilde dönmesi şeklindedir. Paylaşımımı bitirirken, sağlıklı günler ve iyi yıllar diler, dünyayı üretimin kurtarmasını ve üretimin sürekli olması dilerim.

Saygılarımla,
HAKAN TANIŞ
[TÜRKİYE ÜLKE MÜDÜRÜ /
PAN CHEMICALS S.p.A. ITALIA]

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ