19.03.2024 - Kablo Tel Dünyası Kablo-Üretim-Hammadde-Makina Teknolojileri Dergisi
Kablo Tel Dünyası

Efectis Era Avrasya İş Geliştirme Müdürü Ülker Verenel; Efectis’in 65 yıllık tecrübesinin gücüyle hizmet veriyoruz.

Efectis Era Avrasya İş Geliştirme Müdürü Ülker Verenel; Efectis’in 65 yıllık tecrübesinin gücüyle hizmet veriyoruz.

2018 yılı için başlıca hedeflerinden birinin, yapımı devam eden yeni yangın dayanım fırınlarının da katkısı ile yurt içi ve yurt dışından artan test ve belgelendirme taleplerini daha hızlı bir şekilde cevaplandırmak olduğunu söyleyen Efectis Era Avrasya İş Geliştirme Müdürü Ülker Hanım sorularımızı yanıtladı.

Efectis Türkiye ve hizmetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Efectis Holding’in Türkiye yerleşkesi olan Efectis Era Avrasya, Efectis Holding ve Era Laboratuvarları ortaklığıyla kurulmuştur. Türkiye’nin yanı sıra Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Balkanlarda, yangın testleri, belgelendirme ve yangın mühendisliği hizmetlerini Efectis Holding’in 65 yıla varan test ve mühendislik deneyimi ile müşterilerine sunmaktadır.

Efectis Era Avrasya, Türkiye’nin ilk akredite yangına karşı tepki ve yangına dayanım test laboratuvarı, aynı zamanda Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305 / 2011 AB) kapsamında 2184 no.lu Avrupa Birliği Onaylanmış Kuruluşudur. Akredite bir test laboratuvarı ve AB onaylanmış kuruluşu olmanın getirdiği bilgi birikimi ve deneyim, yangın mühendisliği kapsamında sunduğumuz hizmetlerde bizi güçlendirmekte ve sektörde özel bir konuma taşımaktadır.

Hizmetlerinizle ilgili biraz daha ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?

Efectis Era Avrasya olarak sunduğumuz hizmetler yapı ve inşaat sektörünün büyük bir kısmında yer almaktadır. Hizmet kapsamımızda yangın mühendisliği, yangın testleri, belgelendirme ve denetim bulunmaktadır. Efectis’in kapsamlı test laboratuvarları, neredeyse her türlü yangın test metodunu uygulamamıza olanak tanımaktadır. Bunlar, standart testlerden, Efectis’in kendi tesislerinde veya müşterilerimiz tarafından belirlenen alanlarda, özel olarak tasarlanmış testlere kadar birçok şekilde gerçekleştirilir. Yangın güvenlik mühendisliği; alışveriş merkezleri, tüneller/metrolar, endüstriyel tesisler gibi tüm yapı tiplerinde kullandığımız modellemeler, risk değerlendirmeleri, saha muayeneleri gibi hizmetleri kapsar. Belgelendirme kapsamında ise; Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305 / 2011 AB) kapsamında CE işaretleme, isteğe bağlı ürün belgelendirmesi, yapı denetimleri ve bina belgelendirmesi bulunmaktadır. Özetle, yapı malzemeleri, yapı elemanları, inşaat, denizcilik, altyapı, kısacası yapı ve inşaat sektöründe aklınıza gelebilecek hemen hemen her alanda, test, belgelendirme ve muayene hizmetleri sunmaktayız.

Hizmetlerinizi kimler kullanmaktadır?

Hizmet yelpazemiz bu kadar geniş olunca; malzeme üreticilerinden yangına dayanıklı yapı elemanı üreticilerine, yüklenici/müteahhit firmalardan kamu kurum ve kuruluşlarına kadar çok geniş bir kesimle iş birliği içinde oluyoruz.

Efectis Türkiye 2017 yılını nasıl tamamladı?

2017 yılı bizim için büyüme ve atılım yılı oldu. Yılın son çeyreğinde, laboratuvarımızın kapasitesini geliştirmek ve test ekipmanımızı yenilemek adına yerleşkemizi değiştirerek eskisinin iki katı büyüklüğündeki kendi binamıza taşındık. Bu süreçte kabloların CE işaretlemesinde zorunlu olan yangına tepki testlerini gerçekleştirmek üzere kablo test ekipmanımızı da devreye aldık ve laboratuvar akreditasyon kapsamımızı genişlettik. Dolayısıyla 2017 için belirlediğimiz hedeflerimizi gerçekleştirerek yılı tamamlamış olduk.

Firmanızın Türkiye ve uluslararası pazardaki yeri ve öneminden bahseder
misiniz?

Efectis, ana uzmanlık alanı yangın güvenliği sektöründe Avrupa lideri olan bir kurumdur. Yukarıda da değindiğimiz gibi Efectis Grup’un 65 yıla dayanan bilgi birikimiyle ülkemizin ilk akredite yangın test laboratuvarı, aynı zamanda Onaylanmış Kuruluş ve yangın mühendisliği merkezi olarak hizmet vermekteyiz. Bu üç yetkinliğimiz; birbirini destekleyen, besleyen dolayısıyla hizmet kalitemize büyük katkı sağlayan bir bütün oluşturmaktadır. Sadece Türkiye’de değil, özellikle Ortadoğu, Balkanlar ve Türki Cumhuriyetlerde de ürün kalitesi ve güvenliği, yapı kalitesi ve yapı yangın güvenliğinin gelişmesi kapsamlarında da hizmetlerimiz yoğun bir talep görmektedir.

2018 yılında firmanızın hedefleri doğrultusunda önümüzdeki dönem ne gibi yenilikler ve atılımlar yapmayı planlıyorsunuz?

2018 yılı için başlıca hedefimiz, yapımı devam eden yeni yangına dayanım fırınımızın aktif hale gelmesiyle birlikte yangına dayanıklı yapı elemanı üreticilerinin, yurtiçi ve yurtdışından gelen taleplerini daha hızlı bir şekilde karşılamaktır. Ayrıca pasif yangın güvenliğinin önemi ve gerekliliği konusunda bilinci geliştirmek için yaptığımız çalışmaları arttırarak devam ettirmek, her yıl olduğu gibi bu yıl da en büyük hedeflerimizden biridir.

Son olarak eklemek istedikleriniz?

Son olarak kabloların CE işaretleme süreçlerine bağlı olarak Yapı Malzemeleri Yönetmeliğinden (CPR) kısaca bahsetmekte fayda var. Yönetmeliğe göre; bina ve altyapı dâhil olmak üzere, herhangi bir yapıda bulunan sabit tesisatlarda kullanılan güç, kontrol ve iletişim kablolarının 10 Haziran 2017 tarihinden itibaren, En 50575 standardına göre CE işaretli olarak piyasaya sürülmesi zorunlu kılınmıştır. Sürecin önemli bir bölümü olan “Performansın Değişmezliğinin Değerlendirilmesi ve Doğrulanması” çalışmasını üreticiler, Avrupa Komisyonu tarafından yetkilendirilmiş Onaylanmış Kuruluşlar ile birlikte yürütmelidir. Uygunluk değerlendirmesi için öncelikle üretici tarafından beyan edilen yangına karşı tepki sınıflarının Onaylanmış Kuruluş laboratuvarlarında test edilerek doğrulanması gerekmektedir. Performansın Değişmezliğinin Değerlendirilmesi ve Doğrulanması (AVCP) sistemine göre Eca ve Dca sınıfları kapsamında olan kablolar Sistem 3 modülüne göre CE işaretlenir. Sistem 3 modülündeki CE işaretleme sürecinde Onaylamış Kuruluşun sorumluluğu sadece yangına karşı tepki testleridir. Fabrika İmalat Kontrol sisteminin (FPC-Factory Production Control) kurulumu ve sürekli iyileştirilmesi sorumluluğu ise üreticilerdedir.

Üretici, test sonuçlarına göre DoP (Declaration of Performance-Performans Beyanı) yayımlayarak ürün etiketine CE işaretini iliştirebilme hakkını kazanmaktadır. Cca, B2ca, B1ca ve A1 sınıfları kapsamında olan kablolar ise Sistem 1+ modülüne göre CE işaretlenir. Bu modüle göre CE işaretlemede sadece testlerin gerçekleştirilmesi değil, fabrika imalat kontrol sisteminin denetimi sorumluluğu da onaylanmış kuruluştadır. Test ve denetim süreçlerinin standarda uygun olarak sonuçlanması halinde, üretici DoP (Declaration of Performance-Performans Beyanı) yayımlayarak ürün etiketinde CE işareti kullanabilmektedir. Efectis olarak, EN 50575 standardı kapsamında CE işaretleme için tanımlanan tüm yangına tepki testlerini akredite laboratuvarımızda gerçekleştirmekte ve ürünlerin CE işaretleme işlemlerini yürütmekteyiz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabilirim?