25.04.2024 - Kablo Tel Dünyası Kablo-Üretim-Hammadde-Makina Teknolojileri Dergisi
Kablo Tel Dünyası

Türkiye – İtalya İlişkilerinin Datalarla İncelenmesi ve PAN CHEMICALS S.p.A. ITALIA & PAN CHEMICALS BOSPHORUS TÜRKİYE tarafından yorumlanması

Türkiye – İtalya İlişkilerinin Datalarla İncelenmesi ve PAN CHEMICALS S.p.A. ITALIA & PAN CHEMICALS BOSPHORUS TÜRKİYE tarafından yorumlanması

PAN CHEMICALS S.p.A. ITALIA ve PAN CHEMICALS BOSPHORUS TÜRKİYE olarak; Türkiye Dış İşleri Bakanlığı, Türkiye Ticaret Bakanlığı, İtalyan Ulusal İstatistik Enstitüsü (Istituto Nazionale di Statistica) ve çeşitli uluslararası kuruluşlardan edindiğimiz dataları ve çalışmalarımız sonucu ortaya çıkarttığımız yorumlarımızı KABLO TEL DÜNYASI dergisi ve internet sitesi değerli okuyucuları ile paylaşmak isterim.

İtalyan (İtalya) Cumhuriyeti (Repubblica Italiana); 8047 komün (comune; mülki idarenin İtalya için en küçük birimidir), 107 il ve 20 farklı bölgeden oluşan; yaklaşık 60 milyon nüfusa sahip; üniter parlamenter anayasal cumhuriyet ile yönetilen, yaklaşık 2,12 trilyon dolarlık bir ticari hacim ile dünyanın sekizinci, Avrupa Birliği’ nin üçüncü büyük ekonomisine sahiptir.

İtalya, güçlü ekonomik yapısını diğer sanayileşmiş ülkelere oranla daha çok yıllardır süregelen ve gelecekte de bir çoğunun süregelmesi beklenen aile şirketi olan ve bu aileler tarafından yönetilen, sanayi grupları içerisinde bir araya gelmiş küçük ve orta ölçekli firmalara borçludur desek sanıyorum hata yapmış olmayız. Bu aile firmaları çeşitli kapital ve tüketim ürünleri kategorilerinde önemli uzmanlıklar geliştirmişlerdir. Daha çok kurumsal olan büyük ölçekli firmalar ise genellikle Kuzey ve Orta İtalya’da toplanmış ve İtalyan ekonomisi girdilerine desteklerini sunmuşlardır. Güney İtalya’da ise daha çok tarım ve turizm alanında faaliyet gösteren küçük işletmeler faaliyet göstermektedir.

İtalya ekonomisinde imalat sektörü çok güçlüdür. İmalat sektörü son 30 yıldır Avrupa’nın 2., aynı zamanda Dünyanın 6. büyük üreticisi konumundadır. İtalya, imalat sektörü ihracatında dünyada ticaret fazlası veren 5. Ülke konumundadır. Ana sanayiler arasında otomotiv, gemi, kimya, mobilya, giyim ve tekstil, deri eşya ve ayakkabı, gıda, seramik ve makineleri sayılabilir.

İtalyan ekonomisinin bir diğer gücü ise “sanayi bölgeleri” olarak adlandırılan ve aynı sektörde, her biri üretim aşamalarının başka bir dalında uzmanlaşmış birçok firmanın sıkı ekonomik ilişkiler içerisinde bir arada bulunduğu alanların gelişimidir. Bugün İtalya’da 200’den fazla sanayi bölgesi mevcuttur. Ülke çok çeşitli ihracat yapısına sahip olup, belli başlı sektörlerdeki global rekabet gücü ile know-how üstünlüğü sayesinde yenilikçi “Made in Italy” markasını oluşturmuştur.

İtalya’ nın ürün ihraç ettiği ve ürün ithal ettiği en önemli bölge & ülkeleri başlıca; Avrupa Ülkeleri, Abd, Çin ve Türkiye olarak sıralayabiliriz. Bir diğer pencereden Türkiye’ de bakacak olur isek; Türkiye Cumhuriyeti; 973 ilçe, 81 il ve 7 farklı bölgeden olşan; yaklaşık 85 milyon nüfusa sahip; üniter cumhurbaşkanlığı sistemli anayasal cumhuriyet ile yönetilen, 0,8 trilyon dolarlık bir ticari hacim ile dünyanın 21. Ekonomisidir.

Türkiye ile İtalya arasındak ticari ilişkileri kısaca inceleyecek ve yorumlayacak olursak; İtalya’ nın ve Türkiye’nin birbirleriyle ekonomik ilişkiler yönünden iyi birer ticari ortak olduklarından söz edebiliriz. Aynı zamanda Türkiye’ nin Avrupa Birliği’ ne adaylığını ve Avrupa Birliği’ ne kabul edilmesini sürekli olarak İtalyan Devleti’ nin desteklediğinden söz edebiliriz. Jeopolitik olarak; Türkiye’nin İtalya’ya yakın olması ve komşu olduğu pazarlara girebilmek için önemli bir merkez oluşturması; Türkiye’yi, İtalya için önemli bir yatırım ve ticaret ortağı haline getirmektedir.

Dolayısıyla, Avrupa Birliğinin en gelişmiş ekonomileri arasında yer alan İtalya ile Türkiye arasındaki ilişkiler birbirini tamamlar niteliktedir. Tekstil-konfeksiyon, deri, makine imalat, gıda işleme ve kimya sektörleri İtalyan firmalarının işbirliğine son derece açıktır. Bu sektörlerin yanı sıra ambalaj, madencilik, mobilya, otomotiv yan sanayi, elektronik, güvenlik sistemleri, mücevherat, haberleşme, mühendislik, lojistik, metal işleme, gemi inşa, enerji, ulaştırma, çevre projeleri, savunma sanayi, sağlık, finansal hizmetler ve turizm sektörleri de işbirliği potansiyeline sahiptir diyebiliriz. İki ülke arasındaki İthalat-İhracat dengesi hemen hemen aynı seviyededir ve toplam olarak yaklaşık 20 milyar doları işaret etmektedir. Türkiye açısından bakıldığında; hem İtalya’ dan ithalat, hem de İtalya’ ya ihracat konularında; İtalya her zaman ilk beş ülke içerisinde olmuş, önemli ülkelerden biri hüviyetine bürünmüştür…

Konuyu toparlayacak ve ek birkaç bilgi de verecek olur isek; İtalya sınırları içerisinde yaklaşık 50.000 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşıyor iken, biri PAN CHEMICALS BOSPHORUS olmak üzere; ülkemizde 1.500’ü aşkın İtalyan sermayeli şirket faaliyet göstermektedir. Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkilerin önümüzdeki süreçte de gerek ekonomik, gerekse kültürel ve turizm alanlarında artarak devam etmesi her ülke istatistik kaynakları uyarınca beklenmektedir.

Türkiye ile İtalya arasındaki hacmin, gün geçtikçe sağlıklı bir şekilde artması dileğimle,
Saygılarımla,
HAKAN TANIŞ
TÜRKİYE ÜLKE MÜDÜRÜ
PAN CHEMICALS S.p.A. ITALIA
PAN CHEMICALS BOSPHORUS TÜRKİYE

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ