28.03.2024 - Kablo Tel Dünyası Kablo-Üretim-Hammadde-Makina Teknolojileri Dergisi
Kablo Tel Dünyası

Türk Prysmian Kablo Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Tamer Yavuztürk; Türkiye’yi Yarınlara Bağlıyoruz.

Türk Prysmian Kablo Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Tamer Yavuztürk; Türkiye’yi Yarınlara Bağlıyoruz.

Türk Prysmian Kablo olarak kurulduğumuz 1964 yılından bu yana üretim gücümüzle Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor ve yenilikçi ürün ve çalışmalarımızla kablo sektörüne öncülük ediyoruz. 50 ülkede faaliyet gösteren 112 fabrikası ve yaklaşık 30.000 çalışanı ile enerji ve telekomünikasyon kabloları endüstrisinin dünya lideri Prysmian Group’un Türkiye operasyonunu yürütüyoruz diyen Türk Prysmian Kablo Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Tamer Yavuztürk okurlarımız için sorularımız yanıtladılar.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra yaklaşık 6 yıl boyunca Londra’da yaşadım, çalıştım ve aynı zamanda, bu süre zarfında University of Leicester’da Uluslararası Pazarlama üzerine MBA eğitimimi tamamladım. Daha sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Finansal Ekonomi üzerine yüksek lisans yaptım ve ardından, Prysmian Group’un Milano Bocconi Üniversitesi ile birlikte organize ettiği Uluslararası Liderlik Programı’nı tamamladım. Yaklaşık 15 yıldır çalıştığım Prysmian ailesine 2005 yılında Ürün Yöneticisi olarak katıldım; 2007 yılında Pazarlama Şefliği’ne, 2009 yılında ise İhracat Bölge Müdürlüğü’ne atandım. 2011 ve 2014 yılları arasında Key Account Müdürü olarak görev aldım ve 2014 yılından bu yana da Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü olarak çalışmaya devam ediyorum. Aynı zamanda Kablo Sanayicileri Derneği’nin (KABLODER) Teknik Komite Başkanlığı’nı da yürütmekteyim.

Prysmian Kablo kurumsal kimliği hakkında bilgi verebilir misiniz?

Türk Prysmian Kablo olarak kurulduğumuz 1964 yılından bu yana üretim gücümüzle Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor ve yenilikçi ürün ve çalışmalarımızla kablo sektörüne öncülük ediyoruz. 50 ülkede faaliyet gösteren 112 fabrikası ve yaklaşık 30.000 çalışanı ile enerji ve telekomünikasyon kabloları endüstrisinin dünya lideri Prysmian Group’un Türkiye operasyonunu yürütüyoruz. Fabrikamız Prysmian Group içerisinde aynı çatı altında enerji, bakır haberleşme ve fiber optik kabloları üretebilen sayılı tesisten biri olarak öne çıkıyor. 180.000 m2 alan üzerine kurulu Mudanya fabrikamızda ürettiğimiz kablolar ile, “Türkiye’yi Yarınlara Bağlıyoruz” misyonumuzdan aldığımız güçle önemli ve prestijli projelerde yer alıyor ve Türkiye’nin endüstriyelleşme sürecine destek veriyoruz.

Üretim çalışmalarınız ve ürün gamınızdan bahseder misiniz?

Merkezimiz ve üretim üssümüz, kurulduğumuz günden bu yana, Bursa, Mudanya’da yer alıyor. Ürün yelpazemizin içinde; 220 kV’a kadar tüm enerji kabloları, 3 bin 600 çifte kadar bakır iletkenli haberleşme kabloları, fiber optik kablolar, endüstriyel uygulamalarda kullanılan özel kablolar bulunuyor. Bugün, fabrikamızda 22 bin farklı kablo üretimi yapabiliyoruz.

Ar-Ge merkezimizde ürettiğimiz kablolar sayesinde konutlar, hastaneler, tüneller, metrolar gibi insan yoğunluğunun yüksek olduğu kapalı alanlarda, yangın halinde ve acil durumlarda yüksek veri hızlarında yoğun data transferleri kesintisiz ve güvenli bir şekilde sağlanabiliyor. Bunun yanı sıra enerji ve haberleşme kablolarında, kullanıcı ve endüstri ihtiyaçlarına göre, dünyadaki değişik zorlu coğrafya, çevre ve kullanım şartlarına uygun yenilikçi, rekabetçi, yüksek performanslı çözümler geliştirerek, Türkiye ihracatına katkı yapmayı sürdürüyoruz. 40’dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracat pazarı için çelik tel zırhlı, tek tüplü CPR sertifikalı fiber optik kablolar, yine bir başka ihracat pazarı için ise yanma sırasında ısı salınımı azaltılmış, yangın güvenlikli telekom kabloları üretiyoruz.

Globalde ve Türkiye’de yer aldığınız projeler hakkında bilgi verir misiniz?

İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi, Marmaray, Ilgaz ve Avrasya Tüneli gibi Türkiye’nin dev projelerinde ürünlerimiz ile yer aldık. Ayrıca SOCAR’ın geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği STAR Rafineri’nin de kablo tedarikçisiydik. Son yılların en iyi ve en bilinen mega projelerinde tercih edilmenin gururunu yaşadık.

Son dönemde sağlık sektörü projelerinde de sıklıkla yer aldık. Eskişehir’in en büyük sağlık yatırımı olan Şehir Hastanesi, toplam 3 bin 810 yatak kapasitesi ile dünya sıralamasında üçüncü sırada yer alan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi ve Bursa Şehir Hastanesi projelerinde kablolarımız ile yer aldık. Ayrıca Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını üstlendiği Panorama Müzesi’ne CPR (Yapı Malzemeleri Yönetmeliği) ile uyumlu C sınıfı kablolar ile hayat verdik.

Türkiye’de her gün büyüyen inşaat sektöründe teknikler gelişirken, biz de yeni trendlere uyum sağlayarak ürün yelpazemizi geliştirmeyi sürdürüyoruz. Türk Prysmian Kablo olarak özel üretim gerektiren kablolar alanındaki başarılarımızı birçok projede kanıtlamış olmaktan da gurur duyuyoruz. Türkiye’nin geniş vizyonunu ortaya koyan İstanbul Havalimanı’na son teknoloji ile donatılan toplam tutarı yaklaşık 100 milyon TL olan yaklaşık 4 milyon 200 bin metre kablo ile enerji sağlıyoruz.

Ayrıca dünya geneline bakacak olursak, Gana, Gürcistan, Irak, İsrail, Kosova, Kuveyt, Makedonya, Mısır, Suudi Arabistan, Rusya ve Türkmenistan gibi birçok ülkede, onlarca havalimanında da Türk Prysmian Kablo olarak tercih edildik.

Globalde ise Grup bazında son olarak Prysmian Group, İngiltere ve Danimarka arasındaki ilk denizaltı kablo bağlantısı olan Viking Link projesinin kablo tedarikçisi oldu. Değeri 700 milyon Euro’ya yaklaşan proje kapsamında Prysmian Group şirketlerinden Prysmian Powerlink S.r.l., denizaltından geçen güzergah için toplamda 1.250 km denizaltı kablosu ve İngiltere sınırları içinde yaklaşık 135 km kara kablosu kullanarak İngiltere ve Danimarka’yı birbirine bağlayan, dünyanın en uzun bağlantılı enerji iletim ağının tasarım, üretim ve montajını üstlenecek.

Ar-Ge Merkezinizden çıkan ve üretime yansıyan farklılık yaratan yeniliklerden bahsedebilir misiniz?

Türk Prysmian Kablo olarak bizi farklılaştıran ve sürekli yeni kalmamızı sağlayan alanlarımızdan biri Ar-Ge merkezimiz. Uluslararası platformda, kablo üretimi ve malzeme teknolojileri konularında lider Prysmian Group’un 25 Ar-Ge merkezinden biri olan merkezimiz, Türk kablo sektöründeki ilk Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge Merkezi olma özelliği taşıyor.

Ar-Ge Merkezi’mizde yüksek performanslı, verimliliği ve güvenliği ön plana alan yenilikçi çözümler üretiyoruz. Enerji, fiber ve haberleşme kablolarında, kullanıcı ve endüstri ihtiyaçlarına göre, dünyadaki değişik zorlu coğrafya, çevre ve kullanım şartlarına uygun yenilikçi, rekabetçi, yüksek performanslı çözümler geliştiriyoruz. Geliştirdiğimiz bu çözümler arasından, özelikle demiryolu sinyalizasyon kabloları, petrokimya sektörü için alçak gerilim ve fiber optik kabloları, minitüplü fiberoptik kablolar, savunma sanayi ve vagon kabloları, yangına dayanıklı demiryolu – fiber optik ve petrokimya sektörü özel kabloları ön plana çıkıyor.

CPR çalışmalarınız ile sektöre yön veriyorsunuz. Bu çalışmalarınız nelerdir? Bu konuda yeni dönemde ne gibi çalışmalar planlamaktasınız?

Sektörde kablo algısını değiştirerek kaliteli kablo kullanımı bilincini aşılamak için projeler gerçekleştiriyoruz. 2012 yılında Türk Kablo Sektörüne sunduğumuz ve sektörün en kapsamlı ve gelişmiş bilgilendirme ve bilinçlendirme girişimi olarak tanımladığımız “Dikkat! Her Kablo Aynı Değildir…” girişimi ile firmamızın bakış açısını gözler önüne serdik. Bu girişimi başlatırken sektördeki güvenlik bilincini artırmayı ve “Her Kablo Aynıdır” algısını yıkmayı bir görev olarak kabul ettik.

Bu çalışmalarımız ile paralel olarak 1 Temmuz 2017’de kablo üreticileri için kanunen zorunlu hale gelen; sadece kabloların değil tüm yapı malzemelerinin de yangına karşı güvenilir hale getirilmesini amaçlayan CPR (Yapı Malzemeleri Yönetmeliği) üzerine çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda, Mudanya’da bulunan Ar-Ge merkezimizde üretilen AFUMEX™ kablolar ile yangına karşı güvenli çözümler sunuyoruz. Ayrıca, 2018 yılı sonu itibariyle, Mudanya Ar-Ge merkezimizde toplamda 8 adet TÜBİTAK projemiz bulunuyor. Türk Prysmian Kablo olarak, bu sene de sektörümüzdeki öncü konumumuzun bilincinde çalışmalarımızı sürdürerek, sektörümüzü hem bilgilendirmeye hem de kalite, performans gibi konu başlıkları dahilinde bilinçlendirmeye devam edeceğiz.

Sektörü yakından bilen biri olarak bize sektörün gelişimi ile ilgili neler söylemek istersiniz?

İnşaat, enerji, sağlık, telekomünikasyon ve iletişim sektörlerindeki gelişmelere paralel olarak büyüyen Türk kablo sektörü, bugün uluslararası standartlardaki üretim teknolojileri, eğitimli işgücü, Ar-Ge çalışmaları ve giderek artan kalite bilinci ile dünya kablo sektöründe rekabet edebilecek ve tüm dünya ülkelerine ihracat yapabilecek seviyeye geldi. Bu sayede Türk kablo sektörünün 2018 yılındaki ihracat rakamı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 11,4 oranında artış gösterdi. Bu başarı, Türk kablo sektörünün sahip olduğu potansiyelin de en önemli göstergesi. Ayrıca son yıllarda TÜİK ve TİM gibi kurumlar tarafından açıklanan istatistiklere göre, Türk kablo sektörünün yurtiçi ve yurtdışı satışları toplam büyüklüğü 4-5 milyar USD civarında.

Ar-Ge ve inovasyonu destekleme alanında yapılan teşvik ve desteklerin artmasıyla yerli ürün kullanımı ve yerlileşmeye önem verilmesi, yurtiçi pazarı da olumlu etkiliyor. Diğer taraftan, 9 Aralık 2018 tarih ve 433 sayılı “İthalat Rejimi Kararına Ek Karar”ın yürürlüğe girmesi ile birlikte; kablo ithalatına belirli ülke ve ürünler için getirilen ilave gümrük vergisi, yerli kablo üreticilerini korumak adına olumlu bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Türkiye ve Avrupa pazarını kıyasladığınızda Türkiye’nin başarısı sizce hangi seviyede?

Türkiye gerek coğrafi konumu gerekse de büyüyen bir ülke olarak sahip olduğu potansiyelle, dünya kablo sektöründe rekabet edebilecek ve tüm dünya ülkelerine ihracat yapabilecek seviyeye geldi. Yıllık ihracat rakamımızın 2 milyar USD civarında olması ve sektörün yaklaşık %40’lık bir kısmının ihraç ediliyor olması; ülkemizin coğrafi konumu gereği özellikle Avrupa, Afrika ve Orta Doğu ülkelerine yakınlığı dolayısı ile kablo sektörümüzün bölgede ne kadar önemli olduğunun en büyük göstergesidir. Üretim açısından baktığımızda kablo sektörümüz, değişen yönetmeliklere ve uluslararası standartlara ayak uydurarak, yangına karşı güvenli kablo üretimi için Ar-Ge çalışmaları yaparken, gelişen teknoloji ile birlikte bu dönüşüme ayak uydurabilecek yeni nesil kablo teknolojilerini de kullanmaktadır. Ülkemizdeki kablo üreticilerinin eriştiği teknoloji dünyadaki diğer üreticilerle yarışabilecek ve hatta birçok gelişmiş ülkeden daha ileri seviyededir.

Türkiye’de sanayi, teknoloji ve iletişim geliştikçe biz de gelişen ihtiyaç ve taleplere göre yeni nesil kablolar ve sistemler üretiyoruz. Bu anlamda Türkiye’de pek çok sektörüne gelişimine katkı sunmaktan ve yarattığımız ortak sinerjiyle ülkemizin yerli ve katma değerli üretim gücüne ve ekonomisine değer katmaktan son derece mutluyuz.

Yeni dönem çalışmalarınız ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

1964 yılından bu yana fabrikamızdaki üretim çalışmalarımız ve 40’tan fazla ülkeye ihracatımızla Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı, ülkemize değer katacak başarılı, prestijli projeler içerisinde yer almayı ve sektörümüze de öncü olmayı amaçlıyoruz. 2018 yılında büyüyen ülke ekonomisine paralel olarak biz de ihracatımızı artırdık, bu yıl da beklentilerimiz benzer yönde. Ciromuzun yaklaşık yüzde 24’ünü ihracat işlemleri oluşturuyor. Bu nedenle yeni pazarlara açılarak Türk kablo sektörünün uluslararası arenadaki temsil gücünü artırmak en büyük hedeflerimiz arasında. “Türkiye’yi Yarınlara Bağlıyoruz” misyonumuz doğrultusunda, 2015 yılında Türk kablo sektörüne sunduğumuz ve bugüne dek 2000’i aşkın kişiye ulaştığımız Online Kablo Eğitimimiz önümüzdeki dönemde de devam edecek. Sektörde bir ilk olan ve ücretsiz olarak sunduğumuz eğitim ile daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda 2019 yılında da yenilikçi çalışmalara imza atmaya ve farklı sektörlerin ihtiyaçlarına uygun yeni nesil kablo ve çözümler geliştirmeye devam edeceğiz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabilirim?