18.04.2024 - Kablo Tel Dünyası Kablo-Üretim-Hammadde-Makina Teknolojileri Dergisi
Kablo Tel Dünyası

Seval Kablo Yönetim Kurulu Üyesi ve İhracat Müdürü Ersin TURGUT: Seval Kablo ’da hedef ihracattaki birinciliğini dünya çapında perçinlemek istiyor…

Üretiminin yüzde 75’ini ihraç eden Seval Kablo, Türkiye Kablo Sektörü ve Denizli İhracat Birincisi olduklarını dile getiren Seval Kablo Yönetim Kurulu Üyesi ve İhracat Müdürü Ersin TURGUT, hedeflerinin 2015 ve sonrasında da bu başarıyı sürdürmek olduğunu vurguladı.

Seval kablonun kuruluş hikâyesi nedir? Büyüme nasıl sağlandı?

Firmamızın temelleri şu anda SEVAL KABLO Yönetim Kurulu Başkanımız olan Hasan Ali Turgut’un 1974 yılında İzmir’de Çağdaş Elektrik’in kurması ile başlamıştır. Uzun yıllar İzmir ve Ege Bölgesinde elektrik malzemesi ve kablo satışını başarılı bir şekilde yerine getirmiş ve tüm Türkiye’de bilinen bir firma haline gelmiştir. 1980 yılında Denizli’de 300m2 bir yerde üretimine başlayıp bugün Türkiye’nin en modern ve en büyük tesislerinden biri haline gelmiştir. Seval Kablo bugün toplamda 500 Kişilik Tecrübeli Kadrosuyla 50.000 m2 si kapalı, toplamda 70.000 m2 bir alana sahip bütünleşmiş 6 fabrikasında yılda 30.000 ton bakır, 40.000 ton granül işleme kapasitesine ulaşmıştır. Seval Kablo imal ettiği ürünlerini TSE – HAR – BASEC – SII – VDE – KEMA – GOST – TUV standartlarına, IS0 9001 – 14001 ve OHSAS 18001 yönetim sistemlerine, CE direktifine ve RoHS’a uygun bir şekilde üretmektedir.

Seval kablo ürünlerinin yüzde 75’ini ihraç ederken, yüzde 25’ini ise iç piyasaya satmaktadır. İç pazardaki satışları, piyasanın dinamiklerine ve müşteri isteklerine hızlı cevap verebilmek için kendi bünyemizdeki Çağdaş Kablo üzerinden yapılmaktadır.

Konusunda uzman ve piyasa tecrübesine sahip 85 kişilik deneyimli kadrosuyla birlikte İZMİR – ANKARA – İSTANBUL – BURSA Şubelerimiz (Stoklu) ve DENİZLİ Lojistik Merkezimizle birlikte müşterilerimize ve bizi tercih eden çözüm ortaklarımıza en iyi hizmeti vermek için SEVAL KABLO ailesi olarak her gün daha iyisi için çalışmaya devam ediyoruz.

Firmayı ayakta tutan en büyük etken insandır. Firmamız her zaman kaliteli personel yatırımlarına büyük özen göstermiştir. Seval Kablo olarak personellerimiz sadece bizim çalışanlarımız değil, her biri Seval Kablo Ailesinin birer ferdidir.

‘Dünya için üretiyoruz’ sloganı çok önemli. Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz, hedeflediğiniz yeni pazarlar var mı?

Seval Kablo üretiminin %75’ini Dünyanın 70’den fazla ülkesine ihraç etmektedir. Toplam ihracatımızın %50’sini Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Avrupa ülkeleri rekabetin en yoğun olduğu ve ulaşabilmesi en zor pazarlardan biridir. Kalite belgeleri, istikrarlı satış politikası, ürün kalite değerleri ve müşteri memnuniyetiyle birlikte bu sayı her geçen yıl artmakta ve var olan müşterilerimizdeki pazar payımız yükselmektedir. Bu sene var olan hâkimiyetimizi, kalite çizgimizden vazgeçmeden, özellikle Balkan ülkeleri ve Afrika kıtasında yeni pazarlarla da arttırarak devam etmek istiyoruz.

Seval Kablo’nun en yeni yatırımları nelerdir, bu yatırımları ne zaman faaliyete geçirmeyi planlamaktasınız?

Seval Kablo kurulduğu tarihten bu yana hiç durmadan yatırımlarını sürdürmektedir. Firmamız son yatırımı 66kV ’ya kadar olan Bakır ve Alüminyum İletkenli Orta Gerilim Kablo çeşidi ile önemli bir eksiğini 2015 yılının ilk çeyreğinde tamamlamış ve ürün gamını eksiksiz hale getirmiştir.

En son yapılan yatırımlar arasında Bakır İşleme Tesisinin kapasite artışı olmuştur; bu da bakır işleme kapasitesinin 2000 tondan 3000 tona çıkması sağlanmıştır. Halojen Free üretim tesisi yatırımımızla birlikte bünyemizde bulunan Türkiye’nin en modern ve geniş ekibine sahip Kalite Kontrol Laboratuvarı, Ar-Ge merkezindeki mühendislerinin çalışmaları ile birlikte önümüzdeki dönemde birçok yeni ürün çeşidini ürün gamına katmayı planlamaktadır.

Bunun yanı sıra eklenen yeni hatlarımızla birlikte üretim kapasitemizi %35 oranında artırmayı başarmış bulunmaktayız. Kurulumu devam eden yeni makinalarımız ve gelmesini beklediğimiz üretim hatlarımız bulunmaktadır ve 2016 yılında da yatırımlarımız devam edecektir.

Sizce sektörünüzün en önemli sorunları neler ve siz ne tür çözümler öneriyorsunuz?

Dünyada Türk kablo sektörü yaklaşık 5 milyar dolarlık bir pazara sahip. En büyük pay, enerji kablolarına aittir. Ülkemizde yaklaşık olarak irili ufaklı 400 üretici firma mevcut. Bu firmaların ürettiği kablolar enerji, haberleşme, özel dizayn gibi kablolardır. Bunların standart olarak bağlı olduğu tek kurum TSE. Herkes kablosunu üretiyor, TSE’den onayını alarak ya da almayarak sahaya çıkıyor.

Türkiye bugün en büyük 10. kablo ekonomisine sahip. Türkiye’de üretilen kabloların çoğu Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Türkiye’de bugün istenilen oranda katma değeri yüksek ürün ihracatı yapılamıyor. Yatırım ve işletme maliyetlerinin çok yüksek olduğu, değerli ve değişkeni bol bir metalin hammadde olarak kullanıldığı, devasa tesislerin kar edememesi ve sektörün geleceğini ön görememesi en büyük problemler arasında sayılabilir. Fiyatın her noktada ilk tercih olduğu sektörümüzde; talepten fazla arzın oluşması, ticari kayıplar ile sermayelerinden kayıplar veren firmaların varlığı ve satmak zorunda olan sektörün yapısı bugün rekabette gelinen noktanın başlıca nedenlerindendir.

Kısaca özetlemek gerekirse Sektörümüzün en büyük sıkıntıları kârsızlık, eksik kablo imalatı, kalitesizlik ve haksız rekabettir. Yerel veya küresel pazarlarda iç ve dış çevre faktörlerinden etkilenen markaların ayakta kalabilmesi bugün her zamankinden çok daha zordur. Bugünün tüketicileri, sadık kullanıcıları oldukları markalarından sürekli olarak onlara odaklaşmalarını beklemektedirler. Sonuç olarak insan ve insan yaşamı söz konusu olan ürünleri servis ediyoruz; bunun için biz üzerimize düşen tüm hizmeti sağladığımıza ve sorumluluklarımızı yerine getirdiğimize inanıyoruz. Bu problemler ile başa çıkabilmek adına, böylesine karmaşık dönemde, bazı önlemler almış bulunmaktayız.

2016 yılı ve gelecek hedefleriniz nelerdir?

Stratejik yönetim anlayışı olan bir firma olarak, 35. Yılımızdaki ( 2015 ) hedefimiz ihracat birincisi olmaktı, biz bunu 2014 yılında gerçekleştirdik. Ama biliyoruz ki “Gelişmeyen Kaybeder”. Bu doğrultuda da 40. yılımız için büyük hedefler belirledik. 40. yılımızdaki hedefimiz kablo sektöründe Türkiye’nin en büyük fabrikasına sahip olabilmektir. Büyük olabilmenin bizdeki anlamı sadece ciro sal büyüklük değil, stratejik ve büyük işlerde yer alabilmektir. Bundan sonraki süreçte bu hedeflere ulaşabilmemiz için gereken çalışmaları gerçekleştireceğiz. Şimdiye kadar ki kümülatif hedeflerimizin yüzde 50’sinde olduğumuzu düşünüyoruz. Ar-Ge ve kalite kontrol konusundaki çalışmalarımızı artıracağız. Daha çok başarmamız gereken hedeflerimiz var. Kamu projelerinde önemli bir konumdayız. Bundan sonra özel sektörde de üst noktalarda olmayı hedefliyoruz. Bunun için İzmir – İstanbul ve Ankara’da özel sektör projelerine yönelik çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Çalışmalarımız sadece konut sektörü üzerine değil; biz sanayileşme projelerinde daha sık yer almak istiyoruz. Stratejik ürün üretiyor ve garanti veriyoruz. Sanayi işlerinin her yerinde kablomuzun kullanım faydalarını anlatıyoruz. Bundan sonraki süreçte inşaat sektörü yakaladığımız büyümeyi, sanayi kuruluşlarıyla devam ettirmek ve sanayinin kalbinde olmayı planlıyoruz.

Dünyadaki siyasi karışıklıklar, oluşan krizler ve hammadde fiyatlarında belirsizlikler olmasına rağmen yapılan ileriye dönük doğru yatırımlarla 2016 yılında da kaliteli ürünlerimizle Dış ve İç pazardaki payımızı aynı oranda arttırmayı hedeflemekteyiz.

Bu bağlamda faaliyete başladığı ilk günden itibaren Seval Kablo; yüzünü geleceğe çeviren, kaliteden hiçbir zaman vazgeçmeyen, müşteri memnuniyetini ilk prensip edinmiş, insana ve çevreye duyarlı, kendini yenileyen, doğru rekabetten kaçmayan, dürüst, ilkeli ticari anlayışı benimseyen yapısı ile vizyonunu doğru büyümek ve dünya markası olmak olarak belirlemiştir. Sloganı ise ‘Dünya İçin Üretiyoruz ’dur.

Tüm bunların bir sonucu olarak da Seval Kablo 2014 verilerine göre kablo sektöründe “Türkiye Birincisi”, tüm ihracatçı firmalar arasında “Türkiye 118.si” ve “Türkiye’nin İlk 500 Sanayi Kuruluşu Sıralamasında 233.” olmayı başarmıştır. Bir firmayı ayakta tutan sadece; ürettiği ürün, ürün kalitesi ya da fabrikanın işleyişi, kapasitesi değildir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ