28.03.2024 - Kablo Tel Dünyası Kablo-Üretim-Hammadde-Makina Teknolojileri Dergisi
Kablo Tel Dünyası

KABLODER Başkanı Erkan Aydoğdu: Türk kablo sektörünün gelişim göstergesi Türkiye’nin kurulu gücüdür.

KABLODER Başkanı Erkan Aydoğdu: Türk kablo sektörünün gelişim göstergesi Türkiye’nin kurulu gücüdür.

KABLODER’i biz Türk kablo sektörünün sesi olarak tanımlıyoruz ve çalışmalarımızın başlangıç noktasını “Önce Güvenlik” şeklinde tanımlıyoruz ve bu kapsamda, piyasada denetimlerin artması ve standartlara uygun olmayan üretim ve dağıtımı engellemek amacıyla yoğun bir şekilde çalışıyoruz diyen KABLODER Başkanı Erkan Aydoğdu Kablo Tel Dünyası dergimize bilgiler paylaştılar.

KABLODER’in faaliyetlerinden bahseder misiniz? Dernek, sektörün yüzde kaçını temsil ediyor?

Kablo Sanayicileri Derneği olarak Türk kablo sektörünü temsil etmek üzerine faaliyetler gösteriyoruz. Kablo ve izoleli iletken üreticilerini çatımız altında toplayarak, sektörün gelişmesi, sorunlarının tespiti ve çözüme ulaştırılması, kalite bilincinin yaygınlaştırılması gibi konularda sektör yararına çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
2000 yılında 14 firma ile kurulan KABLODER olarak, bugün sektörümüzü derneğimize üye 19 firma ile temsil ediyoruz. Türkiye’de elektrik enerjisinin üretimi, iletimi, dağıtımı ve transformasyonunda kablo sanayisinin gelişmesi, büyümesi ve çağdaş seviyede tutulmasına yardımcı oluyoruz. Sektörün ve üreticilerin sorunlarına çözüm önerileri getiriyoruz. Ülkemizde yatırım ve ihracatın artırılması, sektörün büyümesi, haksız rekabetin önlenmesi, kalite bilincinin ve denetiminin yaygınlaştırılması konularında projeler oluşturuyoruz.

KABLODER olarak bizim ana amacımız, kali-teli ve güvenilir ürünler için mücadele etmek. Hedefimiz, üyelerimizin beklentilerinin üzerinde hizmetler sunarak, sektörümüze ve ülkemize kattığımız değeri durmaksızın artırmak. Kaliteli üretim konusunda firmaların bilinçlendirilmesi, denetimlerim artması, kalitesiz kablo kullanımının getireceği sonuçlarının aktarılması ve tüketicilerin can ve mal güvenliğinin korunması bizim dernek olarak ortaya çıkış sebeplerimiz arasında yer alıyor. Bizler istiyoruz ki, derneğimizin çalışmalarıyla, Türk kablo sektörü gelişsin, büyüsün ve değişen dünyada, Türkiye bir kablo üssü olsun.

Sektörün ekonomik gücü ve yarattığı istihdam hakkında bilgi verir misiniz? Sektörde kaç firma faaliyet gösteriyor?

Bugün sektörde 200’den fazla firma; enerji kabloları, telekomünikasyon kabloları, fiber optik kablolar, zayıf akım kabloları ve emaye bobin telleri gruplarında üretim yapıyor ve binlerce kişiye istihdam sağlıyor.

Türkiye’de kablo üreticilerinin yaptığı toplam üretim ve cironun yaklaşık yüzde 80-90’lık payını ilk sıradaki 20 firma paylaşıyor ve bu firmaların 19 tanesi derneğimizin üyesi. Sektör dinamikleri Türkiye’nin güçlü ekonomik yapısını destekler nitelikte bir istihdam sağlıyor.

Kablo sektörü 2018 yılında nasıl bir performans gösterdi? 2019 yılı ile ilgili öngörülerinizi öğrenebilir miyiz?

Son yıllarda TÜİK ve TİM gibi kurumlar tarafından yapılan çalışmalara ve istatistiklere baktığımızda, Türk kablo sektörünün yurt içi ve yurt dışı satışları toplam büyüklüğü 4-5 milyar USD civarında olduğunu görüyoruz. Türkiye’deki kablo üreticilerinin toplam üretim ve cirosunun yaklaşık yüzde 80-90’lık payını, ilk sırada bulunan 20 firma gerçekleştiriyor. 2018 yılında farklı dinamikler nedeniyle Türk kablo üreticilerinin birçoğu ihracat pazarlarına yöneldi ve bu sayede Türk kablo sektörünün 2018 yılındaki ihracat rakamı, 2017 yılına göre yaklaşık yüzde 11,4 oranında artış gösterdi.

Türk kablo sektörünün gelişim göstergesi Türkiye’nin kurulu gücüdür. TEİAŞ rakamla-rına göre Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü 2018 sonu itibarı ile 88.500 MW seviyesine ulaştı. Bu artışta en büyük pay güneş enerjisi, barajlı hidroelektrik santralleri ve rüzgar enerjisi yatırımlarına ait. Her ne kadar Türkiye’nin enerji üretiminde şimdiye kadar doğalgaz ve taş kömürü santralleri büyük çoğunluğu oluştursa da, son yıllarda hidroelektrik santraller ilk sırayı aldı. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gün geçtikçe artıyor. Özellikle son yıllarda inşa edilen hidroelektrik (HES) ve jeotermal (JES) santraller ile kullanımları gittikçe artan rüzgar (RES) ve güneş enerjisi (GES) santralleri yenilenebilir enerjiye verilen önemi gözler önüne seriyor. Tüm bu gelişmeler ışığında, Türkiye’nin enerji konusunda bölgedeki en önemli aktörlerden birisi haline gelmesinin, kablo sektörünün gelişimini desteklediğini söyleyebiliriz.

2019 yılında da enerji ve inşaat sektöründeki gelişmelerin pozitif yönde olmasının, kablo sektörünü olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyorum.

Sektörün ihracat performansını değerlendirir misiniz? Yeni hedef pazarlar var mı?

İnşaat, enerji ve iletişim sektörlerindeki gelişmelere paralel olarak büyüyen Türk kablo sektörü, bugün uluslararası standartlardaki üretim teknolojileri, eğitimli işgücü, Ar-Ge çalışmaları ve giderek artan kalite bilinci ile dünya kablo sektöründe rekabet edebilecek ve tüm dünya ülkelerine ihracat yapabilecek seviyeye ulaştı.

Yıllık ihracat rakamımızın 2 milyar USD civarında olması ve sektörün yaklaşık yüzde 40’lık bir kısmının ihraç ediliyor olması; ülkemizin coğrafi konumu gereği özellikle Avrupa, Afrika ve Orta Doğu ülkelerine yakınlığı dolayısı ile kablo sektörümüzün bölgede ne kadar önemli olduğunun en büyük göstergesi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabilirim?