20.04.2024 - Kablo Tel Dünyası Kablo-Üretim-Hammadde-Makina Teknolojileri Dergisi
Kablo Tel Dünyası

Erciyes Çelik Halat Genel Müdürü Orhan ÖZSARAÇ

2015 yılında iç piyasada pazar payımızı daha da artırarak, katma değerli ürünlerde çalışmalarımızı devam ettirip sektörde lider olma yolunda emin adımlarla ilerlemek istiyoruz.

Firmanızın kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?

Firmamızın kuruluş yılı 1999, 2009 yılında Boydak Holding bünyesine dahil oldu. Devir işleminin tamamlanmasını müteakip 25 Milyon Euro’dan fazla yatırım yapıldı. Şuanda toplam çalışan sayımız 180.

Asansör sektörüne yönelik ürün gamınızdan bahseder misiniz? Önümüzdeki dönemde pazara sunacağınız yeni bir ürün var mı?

Hali hazırda asansör sistemlerinde kullanılan 8-14mm çapa kadar kullanılan asansör halatlarını üretmekteyiz. Buna ilave olarak, ihtiyacın neredeyse tamamının ithal ürünler ile karşılandığı 6,50mm asansör halatlarını son 1 yıldır yoğun bir şekilde pazara sunmaktayız. Bunun yanında talep olması durumunda proje bazlı yüksek hızlı asansörlerde kullanılan halatları da üretebilme kabiliyetimiz vardır. Önümüzdeki dönemlerde piyasaya yeni bir ürün sunmayacağız.

2014 yılı firmanız açısından nasıl geçti? 2015 yılı için hedef ve öngörülerinizi öğrenebilir miyiz?

2014 yılı firmamız açısından mevcut ürün portföyümüzün genişletilerek hem yurt içi hem de yurt dışı piyasalarda Pazar payımızın arttığı bir yıl oldu. 2015 yılında iç piyasada pazar payımızı daha da artırarak, ihracatta müşteri ve Pazar çeşitliliğini artırarak, katma değerli ürünlerde çalışmalarımızı devam ettirip sektörde lider olma yolunda emin adımlarla ilerlemek istiyoruz.

Önümüzdeki dönemlerde yeni yatırımlarda bulunacak mısınız?

Şu an planlanan bir yatırım planımız yok. Trendleri belirleme anlamında firmanızın son dönemde piyasaya getirdiği ya da getireceği yenilikler var mı?

Özel halat sınıfında AR-GE çalışmalarımız ve deneme üretimlerimiz devam etmekte.

Yeni projeler, kentsel dönüşüm süreci ve yenileme pazarı sektöre ne gibi katkılar sağladı? Bu konu ile ilgili herhangi bir tespitimiz yoktur. İnşaat firmalarına yönelik ne gibi avantajlar sunuyorsunuz?

Gerekli kullanım şartlarına uymaları durumunda kullanım ömrü bakımından ciddi avantaj sağladığımızı düşünüyoruz. Ancak asansör sisteminin uzun ömürlü olması sadece halatın kaliteli olması ile yeterli değildir. Halatın yanında sistemde kullanılan diğer malzemelerin tamamının kaliteli markalardan seçilmesi şart. Aksi takdirde dünyanın en iyi, en kaliteli halatını da kullansanız beklenen performansı vermeyecektir. İnşaat firmaları asansör sistemlerinin kurulumunu diğer firmalara taşere etmektedir. Bu nedenle iş yaptıkları firmalara kaliteli ürün kullanmaları yönünde zorlamaları gerekmektedir. İşi ucuza mal etmekten ziyade birim maliyetin düşük olduğu yani kaliteli ürün seçerek sistemin uzun süre sorunsuz çalışmasını hedeflemeleri gerekmektedir.

Son zamanlarda görüyoruz, 2–3 yıllık binalarda asansör sistemindeki eksiklikler nedeniyle bina sakinleri sistemde tespit edilen sorunları gidermek için ilave maliyetlere katlanmaktadırlar. İşin başında kaliteli ürünler tercih edilirse bu tip maliyetlere katlanılmaz ve bu yolla ülke ekonomisine de katkı sağlanacağını düşünüyoruz. Ucuza mal etmek adına kalitesiz ve ucuz uzak doğru malzemelerinin kullanılması daha sonrasında cebimizden daha çok paranın çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle inşaat firmalarından, taşeronlardan tutun da bireylere kadar kıt kaynakların daha verimli kullanılması için kalite bilincini yükseltmemiz gerekmektedir.

Sektörünüzü kısaca değerlendirir misiniz? Sektörde yaşadığınız sıkıntılar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bu soruyu sadece sektörümüzün temel sorunları diye adlandırırsak, düşüncemiz o dur ki, bu sorunun cevabını vererek genel hatlarıyla sektörümüzü de değerlendirmiş oluruz. Temel sorunlar genel itibariyle son kullanıcıların kaliteli malzemeye önem vermemesi, bu bağlamda kaliteden yoksun, ucuz Uzak Doğu menşeli ürünler ve halat üretiminde kullanılan yardımcı malzemeler piyasada yoğun bir şekilde satılmakta ve talep görmekte. Geçtiğimiz yıl Uzak Doğu’dan ülkemize yaklaşık 8.200 ton halat ithal edilmiştir ve bu miktar yurt içi üretim kapasitesi ile çok rahat karşılanabilir. Bunun yanında halat üretiminde kullanılan yardımcı malzemelerin yurt içerisinde standartların dışında üretilmesi ve kaliteli ürünlerin üretimine önem verilmemesi, sırf herkes bu şekilde kullanıyor mantığının hakim olması nihai ürün kalitesine doğrudan etki etmesi maliyetlerimizi artırarak piyasada ithal ürünler ile rekabet etme şansımızı ortadan kaldırmakta. Bu anlamda yurt içerisinde üretim yapan halat firmalarının da ara ve yardımcı malzeme üreticilerini istenen kalite seviyesine çekme yönünde zorlayıcı ve yönlendirici olması gerekmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ