20.04.2024 - Kablo Tel Dünyası Kablo-Üretim-Hammadde-Makina Teknolojileri Dergisi
Kablo Tel Dünyası

Efectis; Tekstil Fabrika Yangınları

Efectis; Tekstil Fabrika Yangınları

Türkiye’de tekstil sektörü, Anadolu’dan gelen binlerce yıllık bilgi birikimi ve ticaret deneyimi ile modern teknik ve bilimsel imkanları bir araya getirerek ülkemizin en köklü sanayi dallarından birini oluşturmaktadır.

Tekstil ve hazır giyim olarak iki ana dala ayrılan sektörde tekstil alanı; iplik üretimi, dokuma ve örme ile elyaftan bitmiş kumaşa kadar olan süreçleri, hazır giyim alanı ise boyama, baskı, kumaş işlemleri, kesim ve dikim ile kumaştan son ürün olan giyim ürünlerine kadar olan süreçleri kapsar.

Tüm bu üretim aşamalarında kullanılan malzemelerin yüksek yangın yükü içermesi ve organik yapıya sahip toz ile tiftiğin patlama riski barındırması nedeniyle sık sık yangınlar çıkmaktadır. Bu yangınlar, patlamalar da göz önüne alındığında can kayıplarına ve ciddi maddi kayıplara neden olmakta, üretimin normal seyrine dönebilmesi için muadil makine ve yetkin iş gücünün bulunamaması üretimde büyük gecikmelere yol açmaktadır.

Üretim sürecinin hangi aşamalarında yangın çıkabilir?

Ham maddeden son çıkan ürüne kadar üretimin her aşamasında kendine özgü yangın riskleri bulunmaktadır. İstatistiklere göre, en fazla yangın çıkaran etmenlerden biri olan elektrik kaynaklı yangın riskleri; elektrik hatlarında aşırı yüklenme durumu, eksik elektrik yalıtımı, topraklama ve harmoniklerde yaşanan sorunlar olarak özetlenebilir. Elektrikli cihazların içinde veya çevresinde üretim süreci kaynaklı toz ve tiftik birikmesi durumunda ise elektrik motorundan çıkabilecek bir kıvılcım ile patlama riski oluşabilmektedir. Üretim sürecinde kullanılan, işlenen malzemeyi ısıtan fırın ve kazan gibi ekipmanlar, üfleme ve tarama gibi sürtünme içeren ekipmanlar, yanıcı kimyasallarla ve boyalarla yapılan işlemler, atık malzemelerin yakılarak imha edilmesi gibi işlemler de yangın riskleri oluşturmaktadır. Depolama aşamasında ise malzemenin türü, yapısı ve depolama sıklığı yangın riskinin artmasına neden olmaktadır.

Yangın güvenliği çözümleri

Tekstil sektöründe yangınla mücadele anlamında ilk öncelik, riskleri tespit edip ortadan kaldırmak olmalıdır. Tüm önlemlere rağmen yangın çıkması durumunda ise ana hedef, yangının tesisin diğer bölümlerine yayılmasını önlemek ve yangını kontrol altında tutmaktır. Bu aşamada en önemli güvenlik etmeni doğru kompartımantasyon, boru ve kablo geçişlerinde yalıtım kullanımı, yangın kapıları ve damperler gibi pasif yangın güvenlik sistemleridir.

Bu seviyede yangın güvenliğinin sağlanabilmesi için ulusal yangın yönetmeliği ve aktif yangın güvenliği sistemleri üzerinde olduğu kadar malzeme bilgisi ve pasif yangın güvenliği üzerinde de ciddi bir bilgi birikimi gerekmektedir. Yangın konusunda 70 yılı aşkın uzmanlığa sahip Efectis’in yangın danışmanlık ekibi, tıpkı kişiye özel çalışan bir terzi gibi söz konusu binaya özel yangın konsepti oluşturmaktadır. Efectis, ulusal ve uluslararası standartlarda uzmanlığı ile tüm yangın güvenliği ihtiyaçlarınıza cevap verebilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ