19.04.2024 - Kablo Tel Dünyası Kablo-Üretim-Hammadde-Makina Teknolojileri Dergisi
Kablo Tel Dünyası

Efectis Era Avrasya; CE işaretleme ve yangın testleriniz için uluslararası tecrübe ile tanışın.

Efectis Era Avrasya; CE işaretleme ve yangın testleriniz için uluslararası tecrübe ile tanışın.

Firmanız hakkında bilgi verir misiniz?

Efectis Holding (Fransa-Hollanda)ve Era Laboratuvarları ortaklığı ile kurulmuş olan Efectis Era Avrasya; Efectis Holding’in 65 yıla varan test ve mühendislik deneyimi ile Türkiye’nin yanı sıra Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Balkanlarda, yangın testleri, belgelendirme ve yangın mühendisliği hizmetleri sunmaktadır.

Efectis Era Avrasya, “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” kapsamında, Türkiye’nin ilk akredite yangına karşı tepki ve yangına dayanım test laboratuvarı olup, aynı zamanda Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ( 305 / 2011 AB ) kapsamında 2184 no.lu Avrupa Birliği Onaylanmış Kuruluşu’dur.

CPR Yönetmeliği hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

21 Aralık 1988’de yayınlanan ve Yapı Malzemeleri’nin CE işaretlenmesi için kullanılan Yapı Malzemeleri Direktifi (CPD-Construction Product Directive) , 1 Temmuz 2013 tarihinde revize edilmiş ve yerine Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (CPR-Construction Products Regulation) yayımlanmıştır. CPR, CPD’nin üzerine inşa edilmiş olup, yapı malzemelerinin Avrupa Birliği içerisinde ticaretine dair teknik engellerin kaldırılması, haksız rekabetin önlenmesi ve ürün güvenliğinin artırılmasını amaçlamaktadır. Kablo sektörü için CPR-Yapı Malzemeleri Yönetmeliği’ne göre CE işaretleme; bina ve altyapı dahil olmak üzere, herhangi bir yapıda bulunan sabit tesisatlarda kullanılan güç, kontrol ve iletişim kablolarının EN 50575 standardı uyarınca yangına tepki ve yangına dayanım performansı ile beraber tehlikeli madde açığa çıkması gerekliliklerini içerir.

Kablolarda yasal zorunluluk olan CE işaretleme süreci nasıl işlemektedir ve Efectis olarak sizin yetkinlikleriniz nelerdir?

CPR (Yapı Malzemeleri Yönetmeliği) kapsamında yayımlanan EN 50575 standart kapsamında üretilen kabloların 10 Haziran 2017 tarihinden itibaren adı geçen standarda göre CE işaretli olarak piyasaya sürülmesi zorunludur. Sürecin önemli bir bölümü olan “ Performansın Değişmezliğinin Değerlendirilmesi ve Doğrulanması” çalışmasını üreticiler, Avrupa Komisyonu tarafından yetkilendirilmiş Onaylanmış Kuruluşlar ile birlikte yürütmelidir.

Uygunluk değerlendirmesi için öncelikle üretici tarafından beyan edilen yangına karşı tepki sınıflarının Onaylanmış Kuruluş laboratuvarlarında test edilerek doğrulanması gerekmektedir.

EN 50575 standardında tanımlanmış yangına tepki performansı sınıfları Aca, B1ca, B2ca, Cca, Dca, Eca ve Fca’dır. Üretici tarafından beyan edilen yangına tepki sınıfına göre gerçekleştirilmesi gereken test metodları, ilave sınıflandırma olan duman yoğunluğu, asitlik ve alev damlaması kriterleri ile birlikte aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Performansın Değişmezliğinin Değerlendirilmesi ve Doğrulanması (AVCP) sistemine göre Eca ve Dca sınıfları kapsamında olan kablolar Sistem 3 modülüne göre CE işaretlenir. Sistem 3 modülündeki CE işaretleme sürecinde Onaylamış Kuruluşun sorumluluğu sadece yangına karşı tepki testleridir. Fabrika İmalat Kontrol sisteminin (FPC-Factory Production Control) kurulumu ve sürekli iyileştirilmesi sorumluluğu ise üreticilerdedir. Üretici, test sonuçlarına göre DoP (Declaration of Performance-Performans Beyanı) yayımlayarak ürün etiketine CE işaretini iliştirebilme hakkını kazanmaktadır.

Cca, B2ca, B1ca ve A1 sınıfları kapsamında olan kablolar ise Sistem 1+ modülüne göre CE işaretlenir. Bu modüle göre CE işaretlemede sadece testlerin gerçekleştirilmesi değil, Fabrika İmalat Kontrol sisteminin denetimi sorumluluğu da Onaylanmış Kuruluştadır. Test ve denetim süreçlerinin standarda uygun olarak sonuçlanması halinde, üretici DoP (Declaration of Performance-Performans Beyanı) yayımlayarak ürün etiketinde CE işareti kullanabilmektedir.

Efectis olarak, EN 50575 standardı kapsamında CE işaretleme için tanımlanan tüm yangına tepki testlerini akredite laboratuvarımızda gerçekleştirmekteyiz.

CPR kapsamında zorunlu olan bu testler aşağıdaki gibidir.

EN 60332-1-2 Yalıtkan tek tel ve fiber kablo için dikey alev yayılım deneyi EN 50399 Alev sıçrama deneyi sırasında kablo üzerinde duman oluşma ölçümü ve ısı çıkışı EN 60754-2 Asitlik tayini ve iletkenlik (pH ölçümü ile) EN 61034-2 Belirtilen şartlarda yanan kabloların duman yoğunluğunun ölçülmesi-deney işlemi ve kurallar

Sektörde yaşanan rekabet konusunda görüşleriniz nelerdir?

10 Haziran 2017 tarihinden itibaren EN 50575 standardı kapsamında yer alan kabloların CE işareti olmadan piyasaya arzı mevzuata aykırı hale gelmiştir. Standardın yayımlandığı ve geçiş sürecinin başladığı tarih olan 10 Haziran 2016 tarihinden itibaren sektörde varlığını sürdürmek isteyen tüm üreticiler CE işaretleme için yoğun emek sarf etmiş, üretilen tip sayılarına da bağlı olarak ciddi bütçeler ayırmak durumunda kalmışlardır. CE işareti sürecine başlayan üreticilerin, öncelikle ürünlerinin yangın performansını geliştirme noktasında çalışmalar yapmaları, yapıda kullanılan kablo kalitesinin artmasına da katkı sağlamıştır.

Öte yandan, CE işareti taşımayan kabloların yapıda kullanımının yasak olması, şuana kadar yaşanan haksız rekabetin ortadan kalkmasına katkı sağlamıştır. Artık hem yapılarımızda daha kaliteli ve güvenli kablolar kullanılmakta hem de periyodik testler ve denetimler ile kalite izlenebilirliği gerçekleştirilebilmektedir.

Firmanızın Türkiye ve Uluslararası pazardaki yeri ve öneminden bahsedebilir misiniz?

Yukarıda da değindiğimiz gibi Efectis Era Avrasya, Türkiye’nin ilk akredite yangın laboratuvarı ve belgelendirme kuruluşudur. Bünyesinde bulunduğu Efectis Holdingin 65 yılı aşan tecrübesiyle hizmet sunduğumuz ve iddialı olduğumuz bir diğer alan da tünellerden, endüstriyel tesislere, alışveriş merkezlerinden madenlere kadar farklı tipteki yapıların yangına güvenli olarak inşa edilmesi ve yaşatılması amacıyla sunduğumuz yangın mühendisliği hizmetlerimizdir. Sadece Türkiye’de değil yoğun faaliyet gösterdiğimiz, Balkanlar, Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetlerde de gerek ürün kalitesi ve güvenliği, gerekse yapı kalitesi ve yapı yangın güvenliğinin gelişmesine katkı sağlamaktayız.

Firma olarak 2017 yılında yaşadığınız temel sorunlar nelerdir? Bu sorunların devam etmemesi için 2018 yılı için ne tür önlemler almayı planlıyorsunuz?

Güç, Sinyal ve Kontrol kabloları için CE işaretleme, 2017 yılı içerisinde zorunluluğa girmiştir ve üreticiler sektör için çok yeni olan bu CPR mevzuatına uyum konusunda sıkıntılarla karşılaşmışlardır. Üreticilerin kablolarını hangi yangın sınıfına göre CE işaretlemesi gerektiği noktasında belirsizlikler ve kararsızlıklar yaşanmıştır. Sektörde CE işaretleme sürecini tamamlayan firmalar, aslında yangın sınıflarını belirleyici nitelikte rol oynamakta. Bu süreçte kablo üreticilerinin yaşadığı en büyük sıkıntının, beyan edeceği yangın sınıfının belirlenmesi olduğunu söyleyebiliriz. CE işareti taşıyan kablo sayısının giderek artması, sektörde talep gören yangın sınıfının belirli hale gelmesinde etkin rol oynamıştır. Artık üreticiler ürünlerinde hangi yangın sınıfına göre CE işaretleme yapmaları gerektiğine daha kolay karar verebilmekte ve yol haritasını buna göre çizebilmektedir.

2018 yılında firmanızın hedefleri doğrultusunda ne gibi yatırımlar yapmayı planlıyorsunuz ?

2017 yılı Efectis Era Avrasya için bir yatırım yılı oldu. Laboratuvarımızın ekipman kapsamını genişletebilmek üzere önce yerleşkemizi eskisinden iki kat daha büyük kendi binamıza taşıdık, hemen sonrasında yeni test ekipmanları ile test çeşitliliğimizi arttırarak akreditasyon kapsamımızı genişlettik. 2018 yılında ekipman altyapımıza katacağımız yeni bir yangına dayanım fırını olacaktır. İkinci fırınımızın yılın ikinci yarısında aktif hale gelmesiyle birlikte yurtiçi ve yurtdışı yangına dayanıklı yapı elemanı üreticilerinin test taleplerini şimdikinden daha da hızlı karşılayabilir durumda olacağız.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ