23.04.2024 - Kablo Tel Dünyası Kablo-Üretim-Hammadde-Makina Teknolojileri Dergisi
Kablo Tel Dünyası

ALMAK ATEŞ MAKİNE SAN. ve TİC. A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANI H.ALİ ATEŞ Vida kovan üretiminde 50 yıllık serüven.

ALMAK ATEŞ MAKİNE SAN. ve TİC. A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANI H.ALİ ATEŞ Vida kovan üretiminde 50 yıllık serüven.

1951 Yılında Elazığ’ın 20 km yakınında merkez Dereboğazı köyünde dünyaya geldim. İlkokuldan sonra, 13 yaşında babam Elazığ da küçük bir torna atölyesine beni çırak olarak verdi. Tabi o dönemlerde bir meslek öğrenmek için çıraklık yaparak para kazanmanız söz konusu değildi. Babam ayrıca ustamıza bir şeyler verirdi ki biz meslek sahibi olalım diye. 16 yaşında bir gün İstanbul’a çalışmak için memleketten ayrılarak yola çıktım. İstanbul’a gelir gelmez bir yakınım vasıtası ile ;bugün de iş hayatına devam eden İNCİ Plastik Jüt A. Ş ye işe girdim. Patronum ; Allah uzun ömrüler versin Taki Vatandost’un yanında kendi atölyemi kurana kadar; yani 1974 yılına kadar çalıştım. Plastik sektörü ile tanışmam 1968 yılında oldu. Kendi atölyemi açacağım zaman o zamanki Transtürk Holding firmasına giderek bir tane torna tezgahı almak istedim. 20. 000 tl nakit param vardı. Fakat tezgah 144. 000 tl idi. 124. 000 tl sine patronum Taki Bey kefil oldu. Senet yaptım ve o senedi gününden önce ödeyerek patronumu mahcup etmedim. 1974 yılında Topkapı ‘da 60 m bir alan da başlayan üretim alanımız; şu anda Esenyurt’ta 10. 000 m lik bir alanda devam ediyor.

O dönemler de iş seçme olanağımız pek yoktu üretimimiz farklı plastik makinaları ve yedek parça imalatı ile devam ediyordu.
İlk üretimim aglomer makinası ile oldu. 1969 yılında İnci Plastiğe Avusturya malı bir aglomer makinası gelmişti. Ondan esinlenerek Türkiye’nin İlk aglomer makinasını yaptım. Bununla beraber 1974 yılında; Türkiye’nin ilk 10 mt sera örtüsü extruderini Göreme Plastik firmasına yaptım. Özen-İş plastik firmasına boru ekstruderleri yaptım. O zamanın büyük firmaları; Vatan Plastik, İnci Plastik, Çopuroğlu Plastik, Göreme Plastik, Bilsan Plastik, Demir Plastik gibi firmalara film extruderleri, granül makinaları ürettik. O dönemde teknoloji yoktu, AR-GE diye bir şey yoktu. Avrupa ‘dan gelen makinaları kendimiz ustalıkla çizer ve üretirdik. Bir motoru veya bir termostatı haftalarca beklediğimiz olurdu. Şimdi istediğiniz malzemeyi bulabiliyorsunuz. Makinaların redüktörlerini, vida kovanlarını, kafalarını herşeyi kendimiz üretirdik. Yani; montaj makinacılığı yoktu.

Zamanla Almak Ateş makine olarak branşlaşma kararı aldım. Zira sektör çok büyümeye başladı ve vida kovan talepleri arttı. Bizde bu alan da büyümek istedik. Ben vida kovan üretimine başlarken, bu işi yapan sadece Hasmak firmasının sahibi Hasan Manav abi vardı. Ben bayrağı bir adım ileriye götürmek için 1982 yılında Türkiye’nin ilk derin delme tezgahını, 1985 yılında da Türkiye’nin ilk vida açma tezgahını Almanya’dan getirdim. O seneye kadar bu işlerin hepsi torna tezgahı ile yapılıyordu. 1994 yılına kadar üretime böyle devam ettim. 1994 yılında büyük oğlum Mustafa Ateş işe dahil oldu. İlk CNC vida açma tezgahını İtalya’dan getirdik. Ardından 1998 yılında ilk ısıl işlem fırınımızı devreye soktuk. Bu fırınla birlikte Türkiye’nin ilk ve tek entegre vida kovan tesisi olduk. 2000 yılında Altech firmasını kurduk. Makina imalatına geçmişten gelen tecrübemiz ile devam etme kararı aldık. 2004 yılında küçük oğlum Emrah Ateş’i makine mühendisi olarak bu firmanın başına getirterek, plastik geri dönüşüm makinaları imalatında, dünyanın 60 ülkesine ihracat yapan bir firma haline geldik.

Şu anda iki firmamızın dışında Almanya’nın Hannover kentinde 6000 m bir yer satın alarak, Avrupada da üretime başlamak için bir yol haritası belirledik. Burada plastik ekipmanları pazarlayan Remaplast Gmbh adında bir şirket kurduk. Ayrıca Almanya’da Altech makinanın Showroomunu da kurarak, Avrupa’daki müşterilerimizin, Türkiye’ye gelmeden makine denemesi yapabileceği bir ortam hazırladık. Şu anda gerek Almak’ta gerekse Altech Makinada ilk önceliğimiz AR-GE çalışmalarına verdiğimiz önemdir. Zira bu çalışmaların sonucun da ülkemizde ilk defa üretilen ürünlerimiz mevcuttur. Almak Ateş Makine olarak 2020 senesi içerisinde extruder ve enjeksiyon kovanlarında bi metalik kaplamalı kovan üretimine geçtik ve bu kovanlar sayesinde 4 kata kadar uzun ömür ve aşınma dayanımı ile ilgili çok önemli yol kat ettik. Avrupa’nın 3. bimetalik tesisini kurmuş olduk. Almanya’dan transfer ettiğimiz bimetalik kaplama teknolojisi ile kendi AR-GE mizde geliştirdiğimiz özel alaşımlı tozlar ile çok özel kaplamalı kovanlar elde ettik. Tabi ki bu konuma 5 yıl-lık bir çalışma ve emeğin sonunda ulaşabildik. Ayrıca Altech Plastik makinaları firmamızda, 2020 yılı itibari ile patenti firmamıza ait olan otomatik lazer filtre sistemini geliştirdik. Türkiye’de ilk defa üretilen otomatik lazer filtremiz sayesinde, Altech geri dönüşüm extruderlerinden çıkan granüller ; hem daha kaliteli, hem de uzun zaman filtre değiştirmeden performansı yüksek seviyelere ulaşan makinalar oldu. Fiyat performans oranı olarak çok avantajlı bir filtre sistemi olan Mikrofilt Lazer Filtre sistemleri plastik geri dönüşüm sektörümüzde bir çığır açtı. Bu başarıların temelinde AR-GE inovasyon ekibinin dinamik yapısı yatıyor. Biz bütün personelimizi bir futbol takımı gibi yönetmeye çalışıyoruz. Yani iyi bir takım oyunu için elimizden geleni yapıyoruz. Bunu şirket politikası olarak belirlediğimiz üzere ; dünyanın içinde bulunduğu bu pandemi sürecinin başladığı dönemde tüm çalışanlarımıza gerekli eğitimi verdik, tüm önlemlerimizi aldık. Personelimizin toplu olarak kullandığı yemekhane ve servislerimizde de gerekli düzenlemeleri sağlayarak hijyen koşullarını kendimiz oluşturduk. Servis araçlarının sayısını iki katına çıkartarak, seyahat esnasında her personelimizin bir koltukta oturmasını sağlayarak hızlı çözümlere ulaştık. Evden çalışması müsait olan arkadaşlarımızı, evden çalışmaya adapte ettik.
Firmalarımızı pandemi dönemi de olsa dinamik bir sene geçirdi. Pandemide de daha da güçlenerek yolumuza devam ettik. AR-GE ve yenilikler için bu dönem bir dönüm noktası oldu. Gerek Almak Ateş Makine A. Ş gerekse Altech A. Ş, vida kovan ve plastik makine sektörünü başarıyla temsil etmeye devam edeceklerdir.
Gençlere tavsiyelerim yaptığınız iş ne olursa olsun, azimle sıkılmadan hemen pes etmeden mücadele etmek olmalıdır. Hayatta en sevmediğim cümle “ idare eder” cümlesidir. Bir işi ya çok iyi yaparsınız veya o işe hiç başlamazsınız.

Yaptığınız işin hakkını verin ve en iyiyi yapmayı hedefleyin, hedefiniz para kazanmak olmasın iyi iş yapmak olsun. Böyle bir yol belirlerseniz para zaten sizi takip edecektir…

Sektör için çalışan tüm meslektaşlarıma ve Türk plastik sektörünün sanayicilerine yüce Allah’ın yardımcı olmasını temenni eder, ülkemizin muassır medeniyetler seviyesine çıkması yolunda tüm engelleri aşarak hedefe ulaşmalarını temenni ederim…

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ