30.04.2024 - Kablo Tel Dünyası Kablo-Üretim-Hammadde-Makina Teknolojileri Dergisi
Kablo Tel Dünyası

ORTA DOĞU UYGUNLUK SERTİFİKANIZI (CoC) ALDINIZ MI?

ORTA DOĞU UYGUNLUK SERTİFİKANIZI (CoC) ALDINIZ MI?

Uygunluk Sertifikası (CoC – Certificate of Compliance) nedir? Üretilen veya satın alınan ürünlerin; ulusal, bölgesel veya ulus-lararası standartları karşıladığını göstermek için ihracatçılara veya ithalatçılara verilen mecburi bir belgedir.

Biz kimiz?
Efectis Grup; Fransa, Hollanda, Türkiye ve Birleşik Krallık’taki akredite laboratuvarları ile Avrupa’nın en eski ve en büyük yan-gın test laboratuvarlarından, belgelendirme ve mühendislik kuruluşlarından biridir. Efectis, İngiltere dışındaki yerleşkelerin-de CE işaretlemeye yetkili Avrupa Birliği Onaylanmış Kuruluşu olarak hizmet vermenin yanı sıra İngiltere / Kuzey İrlanda yerleş-kesi ile de UKCA belgelendirmesi için Onaylanmış Kuruluştur. Era Laboratuvarları (Türkiye) ve Efectis Holding ortaklığı ile 2011 yılında kurulan Efectis Era Avrasya ise Türkiye’nin ilk yangın dayanım test laboratuvarıdır. Ayrıca, 305/2011 AB Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında, 2184 Numaralı AB Onaylanmış Kuruluşu olarak CE işaretleme yetkisine sahiptir. Efectis Era Avrasya; Efectis Holding’in 70 yıldan fazla deneyimi ile Türkiye’nin yanı sıra başta Orta Doğu ve Avrupa olmak üzere, Türki Cumhuriyetler’den Rusya’ya, Hindistan’dan Çin’e kadar çok geniş bir coğrafyada hizmet vermekte, 750 farklı uluslarara-sı standart ve normda testler yapmaktadır. Taş yününden kablo-lara, kapılardan bir binanın cephesine kadar hemen hemen tüm yapı malzemelerinin yangına karşı güvenliğini yerinde uygulama-larla kontrol etmekte, yapı sektörünün yangın güvenliğiyle ilgili test, analiz, belgelendirme ve yangın mühendisliği ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Efectis ile CoC sertifikası edinin, Orta Doğu pazarında rakipsiz olun.
Orta Doğu’ya ihracatı amaçlanan ürünlerin ilgili ülke pazarına girmesi, o ülkenin kamu otoritesinin kontrol ve onayı kapsamın-dadır. Bazı ülkelerde sivil savunma kuruluşları, bazı ülkelerde ise standart metroloji organizasyonları söz konusu kontrol ve onay için yetkilendirilmiştir. Örneğin Katar ve BAE’ de İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sivil Savunma Genel Müdürlükleri, Kuveyt’te İtfaiye Müdürlüğü (KFSD), Suudi Arabistan’da ise Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ile Standart, Metroloji ve Kalite Organizasyonu (SASO) bu kamu otoritelerindendir. Üreticilerin ilgili kamu otori-telerince yetkilendirilmiş test ve belgelendirme kuruluşları ile çalışarak, ürünleri için aldıkları Uygunluk Sertifikaları (CoC), yine aynı kamu otoritelerince değerlendirilip ürünün ülkeye giriş izni verilmektedir.

Efectis, yangın performansı sınıflandırmasına sahip yapı malze-melerinin ürün belgelendirmesi için BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan tarafından onay-lanmış bir kuruluştur.

CoC Belgelendirme süreci:
➢ Başvuru formunun ve ürün teknik dokümanının incelenmesi,
➢ Teste tabi tutulacak numunelerin üretim yerinden seçimi,
➢ Ürün testlerinin yapılması ve
➢ Fabrika Üretim Kontrol (FÜK) Denetimi’nin gerçekleştirilmesi adımlarından oluşmaktadır.

Bu süreç sonunda; ürünleri için Efectis’ten CoC Uygunluk Belgesi alan firmalar, ilgili ülkedeki yetkilendirilmiş kuruluşa CoC Uygunluk Belgelerini onaylattıktan sonra belgelendirilmiş ürün-leriyle bu pazarlarda yer alabilmektedirler.
Efectis Era Avrasya, sadece Türk üreticilere değil, başta Orta Doğu olmak üzere hizmet verdiği tüm coğrafyalardaki yapı mal-zemeleri üreticileri için gerekli test ve belgelendirme hizmeti sunmaktadır.

Kablo ve Kablo taşıyıcı sistemlerin CoC belgelendirmesi Kablo özelinde konuşacak olursak; her şeyden önce Yapı Malzemeleri Yönetmeliği’ne göre yapı içerisinde kullanılan kab-lolar, EN 50575 standardına göre CE işareti taşımak zorundadır. CE işareti Avrupa’ya Uygunluk anlamına gelmekte olup, buna sahip olmayan ürünlerin ihracatı mümkün olmamaktadır. Gümrük Birliği Anlaşması çerçevesinde, Türkiye pazarı için de piyasaya arz edilecek ürünlerin CE işareti taşıması zaruridir. Efectis Era Avrasya, EN 50575 standardına göre test ve belge-lendirme konusunda yetkilendirilmiştir.
Bahse konu olan Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri için talep edilen uygunluk sertifikası (CoC) yine Efectis Era Avrasya’nın yetkilendirildiği bir alandır.

Efectis Era Avrasya bunlara ilave olarak DIN 4102-12 ve EN 50577 standartlarına göre kablo ve taşıyıcı sistemlerin devre bütünlüğü testlerini E30, E60, E90 sınıfına göre akredite olarak gerçekleştirebilmektedir.

Efectis, hem yurtiçi hem de yurtdışında, birçok sektörde olduğu gibi kablo sektöründe de tanınmış, müşterilerinin ülke pazarları-na erişimini kolaylaştıran ve küresel pazarda öncü olmalarına katkı sağlayan prestijli bir kuruluştur.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ