29.03.2024 - Kablo Tel Dünyası Kablo-Üretim-Hammadde-Makina Teknolojileri Dergisi
Kablo Tel Dünyası

2020 Yılı Dahilinde ve 2021 Yıl Sonu Tahminleri Doğrultusunda Ülkesel Bazda Kişi Başına Düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) Değerlerine Bakış

2020 Yılı Dahilinde ve 2021 Yıl Sonu Tahminleri Doğrultusunda Ülkesel Bazda Kişi Başına Düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) Değerlerine Bakış

HAKAN TANIŞ
PAN CHEMICALS S.p.A. ITALIA – TÜRKİYE ÜLKE MÜDÜRÜ

New York / Amerika Birleşik Devletleri merkezli özel bir veri teknoloji şirketi ile Uluslararası çapta çalışan istatistik şirketlerinden edindiğimiz bilgiler uyarınca ülkesel bazda 2020 yılında gerçekleşmiş ve 2021 yılında gerçekleşmesi beklenen Kişi Başına Düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) verilerini değerlendirip yorumlamak isterim (GDP (PPP) per capita) Bildiğimiz üzere, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) dediğimiz nominal değer; bir ülkenin belirli bir yılda ürettiği tüm mal ve hizmetlerin toplam değeri olup, piyasadaki döviz kur bilgileriyle, Amerikan Dolarına çevrilip, aynı yıl içerisinde ortalama nüfusa bölünerek elde edilen sayısal bir değerdir. Söz konusu değerlerde farklı ülkelerdeki yaşam maliyeti farklılıkları dikkate alınmamaktadır. Bununla birlikte duruma bir diğer pencereden bakacak olur isek; bu değer, ülkedeki döviz kuru dalgalanmalarıyla doğrudan ilgilidir. Çünkü, çoğu zaman o ülkede yaşayan nüfusun, yaşam standartlarında yıldan yıla az ya da hiç fark bulunmasa da, bu tür döviz dalgalanmaları bir ülkenin sıralamasını yıldan yıla farklı oranlarda değiştirebilmektedir. Kişi başına düşen GSYİH genellikle bir ülkenin yaşam standardının bir göstergesi olarak kabul edilse de sadece bu değerin gelir ölçüsü olamayacağı da aşikardır.

Farklı ülkelerdeki yaşam maliyetlerindeki farklılıkların ayarlanması için millî gelir karşılaştırmaları sıklıkla satın alma gücü paritesine (SAGP) dayanarak yapılmaktadır. SAGP hesaplamalarında önemli ölçüde döviz kuru sorununu ortadan kaldırılsa da, o ülkenin uluslararası ticaretteki ekonomik çıktısının değerini tam olarak yansıtamaz. Sonuç olarak, bu durumlar neticesinde 2020 Kişi Başına Düşen GSYİH sıralamasında ilk ülke olarak nüfusu yaklaşık 600.000 olan Lüksemburg Büyük Dükalığı’ nı verebiliriz. 110.000 USD civarı Kişi Başına Düşen GSYİH ile ülke uzun süredir Dünya 1.’ Liğini korumaktadır. İkinci sıraya; yaklaşık 85.000 USD’ lik Kişi Başı GSYİH ile 8,5 milyon nüfuslu İsviçre Konfederasyonu’ nu yazabiliriz. Podyumun üçüncü sırasını ise; ülke sınırları içerisinde barındırdığı bir hayli sayıda yabancı çok uluslu şirketlerin çeşitli vergi planlama faaliyetlerinin GSYİH’ ya pozitif yönde etkileri nedeni ile yaklaşık 5 milyon nüfusluk İrlanda Cumhuriyeti’ni 80.000 USD’ lik kişi başına düşen yurt içi hasıla ile verebiliriz. İrlanda’nın GSYİH’ sı, İrlanda milli gelirinin yaklaşık %150’ sinin üzerinde olduğu için istatiksel olarak ülke dünyada üçüncü olarak gözükse de, gerçek manada birkaç basamak daha aşağıda yer almaktadır diyebiliriz. Dünya dördüncü sırasını; yaklaşık 5,3 milyonluk nüfusu ile Norveç Krallığı 70.000 USD ile doldurmaktadır. Dünya beşinci sırasında ise; 330 milyonluk nüfusu ile Amerika Birleşik Devletleri yaklaşık 63.000 USD yıllık kişi başına düşen hasıla ile yer almaktadır. Diğer beş sırayı ise; kademeli olarak 50.000 USD bandına inecek şekilde; Danimarka, İzlanda, Singapur, Avustralya ve Katar oluşturmatadır. Ardından yine kademeli olarak yıllık 30.000 USD bandına inecek şekilde diğer sıralamayı; İsveç, Hollanda, Finlandiya, Avusturya, Almanya, Belçika, San Marino, Kanada, Hong Kong, İsrail, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık, Makao, Fransa, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, Kore ve Porto Riko oluşturmaktadır. 2020 itibariyle yaklaşık 83 milyon nüfusa sahip Türkiye’ nin kişi başına düşen GSYİH’ sı ise; 8.750 USD seviyelerindedir.

2021 yılı için; pandeminin biraz daha esnemesi hatta bazı çok uluslu özel sağlık şirketlerinin basın açıklamalarıyla deklare ettiği üzere; 2022 yılı için pandeminin nerede ise tamamen bitmesinin ön gördüğü üzere, ekonomistler iyimser tahminlerle ülkeler bazında kişi başına düşen GSYİH değer tahminlerinde bulunmuşlardır. Bu tahminler uyarınca; dünya liderliğini yine Lüksemburg Büyük Dükalığı’ nın, yaklaşık 130.000 USD’ lik bir değer ile koruması beklenmektedir. İkinci sırayı ise İsviçre Konfederasyonu’ nun yaklaşık 95.000 USD’ lik bir değer ile perçinlemesi beklenmektedir. Üçüncü sırada yine İrlanda Cumhuriyeti’ nin yaklaşık 94.000 USD’ lik bir değer ile, dördüncü sırada Norveç Krallığı’ nın yaklaşık 80.000 USD ile, beşinci sırada Amerika Birleşik Devletleri’ nin yaklaşık 70.000 USD’ lik bir değer ile bulunması beklenmektedir. İlk beş sıra incelendiğinde 2020 ve 2021 yılları adına sıralamanın korunduğu ve toplamda %12 civarı bir artışın olduğu gözükmektedir (öngörülmektedir). İkinci beş sırayı oluşturan ülkelerin, yani; Danimarka, İzlanda, Singapur, Avustralya, Katar’ in ise yaklaşık 70.000 USD seviyesinden kademeli olarak 60.000 USD seviyelerine indiği tahminlerin olduğu anlaşılmaktadır. Burada önemli ülkelerden biri olarak; kişi başina düşen GSYİH’ sı diğer ülkelere nazaran %11 seviyesinde artırıp kendisini yaklaşık 58.000 USD’ lik bir değer ile üçüncü beşlik dilimde bulması beklenen ülke olarak Hollanda’yı gösterebiliriz. Almanya’ nın %13’ lük büyüme ile kişi başına düşen GSYİH’ sının 51.000 USD civarı olması beklenirken, Birleşik Krallığın %11’ lik büyüme ile 46.000 USD seviyelerine ulaşması beklenmektedir. İtalya’ nın ise %13’ lük önemli bir büyüme tahmini ile 35.000 USD seviyelerine ulaşması beklenmektedir. Türkiye’ nin 2021 tahmini ise, bir önceki yıla göre yaklaşık %6’ lık büyüme ile 9.250 USD seviyelerinde olması beklenmektedir. Dünyada kişi başına düşen GSYİH değerleri konusunda ilk 50 ülke sıralamasını genellikle korumuş (2021 yılı tahminleri doğrultusunda) ve hemen her ülkenin 2020’ ye nazaran belli oranlarda bu değerlerini arttırmasını beklendiği vurgulanmıştır. Özellikle 2021 yılında pandemi durumunun aşılama çalışmalarıyla birlikte kontrol altına alınması ile Dünya Ticaretindeki dişliler yeniden dönmeye çabalayarak, ülkelerindeki kişi başina düşen GSYİH’ lara artı değerler katmaya başlamışlardır.

Temennim, kısa süre içerisinde pandemi koşullarının azalarak bitimesi ve en yakın zaman içerisinde global olarak yok olmasıdır. Böylece, dünya ticareti eskisinden daha sağlam ve daha yere basar biçimde pozitif yönlü hareket edebilecektir. Özellikle yaşam koşullarımızı doğrudan ve dolaylı olarak etkileyen kişi başına düşen GSYİH değerlerini daha da yukarıya taşımak adına bireysel ve toplumsal olarak üzerimize düşen sorumlulukları eksiksiz yerine getirerek; daha çok çalışarak ve daha çok üreterek zirve refahı yakalamaya çabalamamız kaçınılmaz gibi gözükmektedir. Umuyorum toplum olarak mümkün olan en kısa sürede planlanan yaşam kalitemizi yakalayabileceğiz.

Sağlıklı ve çok daha değerli günler yaşamamız dileğiyle,

Saygılarımla,
HAKAN TANIŞ
PAN CHEMICALS S.p.A. ITALIA – TÜRKİYE ÜLKE MÜDÜRÜ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabilirim?